Facebook Günlükleri
FACEBOOK GÜNLÜKLERİ
Türkiye’deki Facebook kullanıcılarının düşünce ve alışkanlıklarını anlamak, onları daha yakından tanımak amacıyla hayata geçirdiğimiz anket çalışması, ülkenin 60 ilinde 1235 kişi ile online görüşme tekniği kullanılarak, 2-7 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapıldı. Yüzde 56’sı erkek, yüzde 44’ü kadınlardan oluşan katılımcıların yaş gruplarının dağılımı ve oranları ise şöyle oldu; 18-24 (yüzde 7,4), 25-34 (52,8), 35-44 (yüzde 30,7), 45+ (yüzde 9,1). Katılımcıların yüzde 62,7’si üniversite, yüzde 16,3’ü lisansüstü/doktora seviyesinde eğitime sahip kişilerden oluştu. Anket katılımcılarının yüzde 90’ı “Facebook kullanıyor musunuz?” sorusuna “Evet” yanıtını verdi. Bu cevabı verenlerin %91’i Facebook’ta gruplara üye olduğunu belirtirken, 1 ila 5 gruba üye olanların oranı yüzde 34, 6 ila 10 gruba üye olanların oranı yüzde 23, 10’dan fazla gruba üye olanların oranı ise yüzde 34 oldu.
Arkadaş listelerimiz hayli kabarık
Katılımcıların verdiği yanıtlara göre, Türkiye’de Facebook kullanıcılarının yüzde 25’nin listesinde 500’den fazla arkadaşı var. Ortalama arkadaş sayısına bakıldığında ise rakam 352. Kullanım sıklığını öğrenmek üzere yöneltilen “Ne sıklıkla Facebook’a giriyorsunuz?” sorusuna katılımcıların çoğunun (yüzde 35,6) verdiği yanıt “Günde birkaç kez” olurken, gelen cevaplara göre yapılan hesaplama, Türkiye’de kullanıcıların günde ortalama 5,2 defa Facebook’a girdiğini gösterdi. Günde 4,59 kez Facebook’a girerek “mecrayı en az kullanan” yaş aralığının 18-24 olması ise şaşırtmadı, zira dünya genelinde Facebook gençlerin görece daha az tercih ettiği bir sosyal medya ağı.
Fotoğraf ve videoları seviyoruz
Facebook’a neden girdikleri sorulan katılımcılarının çoğunun (yüzde 60) “bilgi edinmeyi” birincil neden olarak göstermeleri de Facebook’un diğer mecralardan ayrılan yönlerinden biri oldu. Facebook’ta en sevilen içerikler ise açık ara üstünlükle (yüzde 71,9) fotoğraflar oldu. Onu, yüzde 57,8’lik cevap oranıyla video içerik takip etti. Caps’leri ve videoları erkeklerin kadınlardan daha fazla sevdikleri gözlendi. Facebook’ta kullanıcıların çoğu (yüzde 21) içerik paylaşım sıklığını “haftada birkaç kez” olarak belirtirken, en fazla eğlence içerikli paylaşım (yüzde 36) yapılması dikkat çekti.
Favori saatlerimiz akşam 8 ile 10 arası
Ankete katılanlara Facebook’a giriş saatleri sorulduğunda, diğer platformlarda olduğu gibi akşam saatlerinin tercih edildiği görüldü. Mesai bitimi (18.00) itibarıyla artan kullanım oranının en yüksek olduğu saat aralıkları ise 20.00-22.00 (yüzde 50,5) ve 22.00-24.00 (yüzde 41,4) oldu. Facebook girişlerinin öğle yemeğine denk gelen saatlerde bir miktar artması da, dikkat çeken sonuçlar arasındaydı.
Anket çalışması gösteriyor ki, kullanıcılar en çok kendi listelerindeki arkadaşlarını takip etmeyi seviyor (yüzde 77,2). Takip ettikleri diğer kişiler sırasıyla; alanında uzman insanlar (yüzde 46,8), genel kültür hesapları (yüzde 41) ve sevdikleri markalar/mekanlar (yüzde 38,6). Facebook’ta takip ettikleri sayfa ve gruplar kategori olarak değerlendirdiğinde de, eğlence kategorisinin ağır bastığı görülüyor. Bilim ve teknoloji ile gezi ve etkinlikler de sevilen kategoriler arasında.
Facebook’taki markaların satın alma kararına etkisi
Kullanıcıların Facebook üzerinden markalarla ilişkisini ve mecranın pazarlama yönünden etkisini görebilmek adına sorduğumuz sorulara verilen yanıtlar, her 10 Facebook kullanıcısından 7’sinin platformdaki markaları takip ettiğine, markaların buradaki reklam paylaşımlarının satın alma kararlarında büyük ölçüde etkili olduğuna işaret ediyor. “Markaların Facebook’taki reklam paylaşımları sizin ilgili ürünü satın almanıza etki ediyor mu?” sorusuna “Evet, satın almaya teşvik ediyor” diyenlerin oranı yüzde 41.4. “Olumlu ya da olumsuz bir etkisi olmuyor” diyenlerin oranı 28,2 olurken “teşvik etmediğini” belirtenlerin oranı ise yüzde 21,5.
Giyim markalarını takip ediyoruz
Facebook’ta takip edilen markaların çoğu (yüzde 42) ‘giyim’ kategorisinde yer alırken bu sonucun çıkmasında kadınların tercihlerinin büyük rol oynadığını belirtmek gerekiyor. Bu kategorideki markaları takip ettiğini ifade eden erkek katılımcıların oranı yüzde 30,8 iken, kadınların oranı 56,6. “Facebook’ta hangi marka kategorilerini görmek istersiniz?” sorusu yöneltilen katılımcılardan gelen yanıtlara bakıldığında, ortalamanın “kültür-sanat” kategorisine işaret ettiği görülüyor. Ancak bu tercihlerde cinsiyet kırılımının rolünü göz ardı etmemek lazım. Örneğin, kadınların tercihi sağlıklı yaşam, giyim ve moda gibi kategorilerde erkeklere kıyasla büyük farklılık gösteriyor, bu alanlara olan ilgileri açıkça kendini belli ediyor.
Kaynak: digitalage ve MediaCat